Istorie si Cultura

Rezervare


Istorie si Cultura

Durata: 6 ore
Obiective turistice
  • Muzeul Satului si Muzeul Taranului Roman

  • Arcul de Triumf 

  • Ateneul Roman si Palatul Regal 

  • Casa  Centrala a Armatei     

  • Palatul Parlamentului  

  • Centrul Vechi

 

Muzeul satului. In 1936 a luat fiinta la Bucuresti, in prezenta regelui Carol al II-lea al Romaniei unul dintre primele muzee etnografice in aer liber din Romania si chiar din lume: Muzeul National al Satului. Acesta este un muzeu etnografic in aer liber care adaposteste monumente de arhitectura traditionala: gospodarii, biserici, instalatii taranesti, ateliere mestesugaresti, precum si multe piese etnografice si de arta populara: ceramica, scoarte, lemn, icoane pe lemn si sticla, porturi populare. Deasemenea, arhiva populara cuprinde documente, fotografii, diapozitive, filme, inregistrari audio si video. Practic fiecare casa in parte reprezinta un muzeu in miniatura fiind dotat cu obiecte traditionale, de la stergare si oale pana la mori de apa si de vanta sau prese de ulei. Casele si bisericile reprezinta toate zonele tarii si provin din diverse perioadae ale culturii poporului roman, muzeul incercand sa reconstitue, intr-un cadru natural generos ambianta intima a fiecarei locuinte. In jurul fiecarei case se pot vedea hambarele, grajdurile, gardurile lucrate din lemn, nuiele sau chirpici, portile modeste sau impunatoare.

Arcul deTriumf a fost construit in perioada 1921-1922 si comemoreaza victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial. Arcul de Triumf original a fost facut din lemn si a fost inlocuit cu cel existent astazi in 1935 de catre arhitectul Petre Antonescu.

Ateneul Roman. Istoria Ateneului Roman se leaga nemijlocit de activitatea Societatii Culturale Ateneul Roman infiintata in 1865 la initiativa unor personalitati ale vietii culturale si stiintifice romanesti precum C. Esarhu, Carol Rosetti, V. A. Urechia, Alexandru Odobescu. Inca de la inceputul activitatii, Societatea si-a propus sa construiasca un edificiu propriu, un adevarat templu al artelor, stiintei si culturii romanesti. Astfel, proiectul edificiului a fost astfel elaborat incat sa poata folosi fundatia deja existenta a manejului inceput de Societatea Equestra Romana. Construita in stil neoclasic cu multe elemente de decoratie tipice arhitecturii franceze de la sfarsitul sec. al XIX- lea,  constructia de plan central reprezinta mai degraba un stil eclectic. In prezent Ateneul Roman adaposteste sediul Filarmonicii "George Enescu".

Casa Centrala a Armatei (sau Palatul Cercului Militar National) gazduieste institutia centrala si de cultura a Armatei Romane cu profil educativ, artistic, precum si de imagine, reprezentare si protcol. Acesta a fost construit in 1912 pe locul fostei Manastiri Sarindari (fantana din fata cladirii mai pastreaza inca numele de Fantana Sarindari). Aceasta capodopera neo-clasica a fost construita de arhitectul roman Dimitrie Maimaroiu pentru a gazdui diferite evenimente sociale, culturale si educationale ale armatei romane. Astazi, in marile sali de bal ale Paltului inca se mai organizeaza petreceri si seri festive. 

Palatul Parlamentului. Amplasat in centrul istoric dar si geografic al Bucurestiului, edificiul colosal construit in timpul "epocii de aur" a dictaturii comuniste atrage privirile prin stilul arhitectonic deosebit. Constructia are 12 nivele la suprafata si 8 subterane si este conform World Records Academy  cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume.  

Manastirea Stavropoleos. Desi de dimensiuni reduse, biserica manastirii are monumentalitate fiind un spatiu arhitectural specific traditiei bizantine. Prin decoratia sculptata si prin motivele ornamentale exprima deopotriva o sensibilitate baroca si un gust oriental. A fost inaltata in 1724 in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat in stil brancovenesc chiar in mijlocul Bucurestiului. Numele Stavropoleos este forma romaneasca a cuvantului grecesc "Stauropolis"  care se traduce prin Orasul Crucii.

Curtea Veche din Bucuresti. Istoricii considera ca ar fi fost construita la initiativa domnitorului Mircea cel Batran intre sec. XIV-XV. La scurt timp dupa moartea lui Mircea cel Batran, Vlad Tepes a consolidat vechea cetate a predecesorului sau si a transformat-o in resedinta domneasca. Desi istoricii au crezut ca palatul si restul cladirilor au fost distruse in timpul a doua mari cataclisme (incendiul din 1718 si cutremurul din 1738) in timpul cercetarilor arheologice au fost descoperite diverse ziduri, baze de turnuri, hrube ce dateaza din sec. al XIX-lea. Prin urmare, istoricii au ajuns la concluzia ca ansamblul Curtii Vechi a suferit diverse refaceri si reconsolidari, din timpul lui Vlad Tepes pana in vremea lui Constantin Brancoveanu. 

Servicii incluse: transport cu microbuze omologate sau autoturisme, ghid profesional, taxe de intrare la muzee.

Mentiuni: Obiectivele turistice propuse de noi pot fi modificate sau completate la cererea clientilor in functie de timpul alocat, zonele de interes sau preferinte. Va rugam sa ne contactati pentru o oferta personalizata. 


 oxford travel

Parteneri

Utile

Curs Valutar BNR

Newsletter

facebook
twiter
google plus