Despre Romania

Rezervare


Despre Romania

ROMANIA este o tara a contrastelor in care turismul cunoaste o dezvoltare din ce in ce mai dinamica, o tara cu multe zone complet salbatice unde inca se pastreaza nealterate traditiile milenare.

Asezata la "Portile Orientului" si totusi occidentala in foarte multe privinte, Romania fascineaza prin contrastele ce apar la tot pasul: o tara latina inconjurata de popoare slave, o tara majoritar ortodoxa cu un nume ce pastreaza amintirea Romei, o tara a bisericilor si totusi o tara europeana in adevaratul sens al cuvantului.

Calatorului i se prezinta astazi o Romania cu arome de Levant, o Romanie care pastreaza amintirea vremurilor "micului Paris", o Romania submediteraneeana in preajma Dunarii, o Romanie a inaltimilor Carpatice...

Urmatoarea calatorie ne face sa descoperim alte si alte fete ale Romaniei, de parca metamorfozele ei ar fi inepuizabile.

 

Pozitie geografica, relief

Cu o suprafata de 237.499 Kmp, Romania este situata in sud-estul Europei Centrale, in nordul Peninsulei Balcanice, avand  iesire la Marea Neagra. Pe teritoriul Romaniei se afla cea mai mare parte a Deltei Dunarii, parte emblematica a patrimoniului national si universal si considerata a treia zona din lume ca biodiversitate dupa Marea Bariera de Corali si Insulele Galapagos. 

Natura a fost foarte generoasa cu Romania, tara a carui relief nu este doar variat ci si armonios distribuit, principala caracteristica a acestuia fiind dispunerea in forma de amfiteatru. Astfel, relieful este aranjat pe 3 mari etaje: cel mai inalt este reprezentat de Muntii Carpati, cel de mijloc de Subcarpati, dealuri si podisuri, iar cel mai de jos reprezentat de campii, vaile raurilor si Delta Dunarii. 

Muntii Carpati reprezinta o caracteristica spectaculoasa a Romaniei si acopera o treime din suprafata tarii. Se intind sub forma unui arc in partea centrala si acopera 31% din suprafata tarii. Urmeaza dealurile si podisurile, dupa care campiile ce se intind in sudul si vestul tarii. 

Campiile -vechi funduri de mari si lacuri- sunt joase si foarte plate. Intre Carpati si Dunare se afla Campia Romana, "granarul tarii", iar in vestul tarii, se intinde Campia de Vest. 

Asezarea in scari a reliefului Romaniei duce la aceeasi dispozitie a climei, solului, vegetatiei si faunei si implicit a asezarilor umane. 

Istorie

Granitele actuale ale Romaniei includ o mare parte din teritoriul antic al Daciei.

Incepand cu sec.II IC, au fost semnalate pe teritoriul Romaniei triburile indo-europene ale tracilor. Ulterior, in regiunea Dunarii de Jos apar getii incepand din sec. VI IC, iar in regiunile Banat si Transilvania dacii. Perioada de apogeu a civilizatieie daco-getice a fost atinsa in timpul domniei lui Decebal (87-106 DC), timp in care statul era bine organizat si isi avea resedinta la Sarmizegetuza. Datorita agravarii pericolului roman, care ajunsese deja pana la Dunarea de Jos, Decebal poarta 2 razboaie cu romanii intre 101-102 DC, respectiv 105-106 DC condusi de Imparatul Traian, in urma carora Dacia este cucerita si transformata in provincie romana. Astfel incepe oficial procesul de romanizare al autohtonilor geto daci.

In Evul Mediu, populatia de pe teritoriul actual al Romaniei traia in doua formatiuni statale distincte: Tara Romaneasca si Moldova pe de o parte si Transilvania (Ungaria), Banatul, Crisana si Maramuresul pe de alta parte. Unele teorii ar indica faptul ca statul medieval "Tara Romaneasca" ar fi intemeiat de o dinastie cumana al carei descendent este chiar Vlad Tepes.

Statul modern roman a fost creat prin unirea principatelor Moldova cu Tara Romaneasca in anul 1859 odata cu alegerea concomitenta ca domnitor in ambele state a lui Alexandru Ioan Cuza.

Incepand cu anul 1881 Romania devine regat cand este introdusa Casa de Hohenzollern, prin primul rege al Romaniei Carol I. 

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Romania devine o tara comunista sub influenta Uniunii Sovietice- contracarata dupa 1965 de o varianta autohtona de regim comunist ceea ce duce pe parcursul anilor la alterarea vietii politice, economice, sociale si morale, a invatamantului, stiintei si culturii. Acest regim dictatorial este inlaturat in decembrie 1989 in urma unei revolutii populare. 


 oxford travel

Parteneri

Utile

Curs Valutar BNR

Newsletter

facebook
twiter
google plus